Skip to main content

One Health Workshop!

Bismillah.  Assalamualaikum wbr. Baru-baru ni aku dan beberapa orang kawan yang lain terpilih untuk mewakili UPM ke Workshop for Training of Communication and Leadership for One Health Community Education. Pelajar-pelajar yang terpilih ni daripada pelbagai latar belakang bidang pendidikan. Antaranya kami dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan ada yang mewakili untuk jurusan Perubatan, Kejururawatan, Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan dan ada juga dari jurusan Bioperubatan. Team kedua dari UPM pula ialah pelajar daripada Fakulti Perubatan Veterinar. Kesemuanya dalam 20 orang saja. Kami berkampung selama 2 hari 1 malam di Avillion Admiral Cove, Port Dickson, Negeri Sembilan.

So, apa sebenarnya workshop ni kan?

One Health program ni diperkenalkan di Malaysia oleh salah seorang profesor daripada Fakulti Perubatan Veterinar UPM. Kiranya, program One Health ni nak menggabungkan kepakaran 3 bidang utama untuk mempertingkatkan taraf kesihatan masyarakat. 3 bidang utama tu termasuklah bidang perubatan manusia, veterinar dan jugak kesihatan persekitaran.

Dengan adanya program ni, dah tak ada isu yang "kau buat kerja kau, aku buat kerja aku". Benda ni penting, bayangkan kalau Malaysia dilanda sesuatu wabak penyakit, kalau doktor buat kerja doktor, vet buat kerja vet, environmentalist buat hal sendiri, tak ada satu tindakan berkesan untuk menyelamatkan keadaan dan mengurangkan kadar kematian.

Kalau nak tahu lebih tentang #MyOHUN ni boleh klik dan baca kat sini, http://www.myohun.com/.


Avillion Admiral Cove, Port Dickson

Ni pulak aku nak share penginapan kami selama 2 hari 1 malam tu. Rasa macam tak nak balik ok. Nak stay situ lama sikit. haha





Bila dah seharian dari pagi kau ber workshop, petang tu kami pun turun la jenjalan sekitar hotel tempat penginapan. Tengok sekeliling sambil cuci mata.




During the workshop ...


Ok nak citer sikit pasal pengisian workshop sepanjang 2 hari 1 malam ni. Selain UPM, ada ramai lagi representatives daripada universiti lain yang juga dari latar belakang pendidikan yang sama dengan kami. Ada student medic, vet, biomedical, environmental health. Antaranya, wakil daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Penang Medical College (PMC), dan CUCMS.

InshaAllah kami semua adalah agent MyOHUN dan juga pemimpin pelapis yang akan menggerakkan program ni pada masa akan datang. Kira bergabung kepakaran memasing la. Pelajar dilatih tentang kepimpinan. Dalam masa yang sama, kitorang ulangkaji balik ilmu tentang penyakit berjangkit, cara kawalan, faktor penyakit tu, cara mencegah dan lain-lain lagi. Lepas tu ada latihan table top. Dalam table top, kami diberikan satu case study, diberikan peranan tertentu, dan lakonkan watak. Sumpah best! Dapat lebih faham peranan dan fungsi maisng-masing sekiranya berlaku sesuatu wabak penyakit.

Dalam bengkel ni jugak kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan. Ada dua belas kumpulan kalau tak silap. Setiap ahli kumpulan daripada universiti yang berbeza, dan juga bidang yang berbeza. Perbincangan tersangatlah aktif, dan masing-masing akan menyumbang kepakaran masing-masing mengikut kemampuan kami dengan bantuan pensyarah-pensyarah yang juga daripada pelbagai latar belakang bidang kepakaran, Ohsemm





Team #MyOHUN






InshaAllah, bulan September nanti kami akan ke Pasir Mas, Kelantan untuk bersama-sama dengan keluarga bekas mangsa banjir untuk beri penerangan kesihatan. Kami siap sedia untuk 'gempur' masyarakat, berbekalkan pengetahuan, kemahiran dan kepakaran yang kami ada untuk bantu masyarakat supaya lebih aware dan faham tentang bahaya penyakit berjangkit.

Terima kasih kepada semua pensyarah, profesor, doktor sebab melatih kami dengan sebaiknya, walaupun dalam tempoh masa yang singkat.


Comments

Popular posts from this blog

Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan), UPM

Bismillilah. Assalamualaikum wbr. Apa khabar iman? Alamak, soklan maut. Rasa macam kena sepak an. Kali ini, aku nak share pulak tentang jurusan yang sedang aku ambil di peringkat pengajian ijazah. Sekarang ni, memang musim hot hot bebudak menggugel artikel blog yang berkaitan. Penaik semangat kata orang kan. Aku usha blog senior lain, ramai je yang post pasal bidang diorang, tapi untuk bidang aku, tak banyak blog yang share dan kurang pendedahan. 

Untuk pengetahuan, dekat Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM ni terdiri daripada pelajar Perubatan dan Sains Kesihatan. Bagi pelajar Sains Kesihatan terpecah kepada beberapa bidang iaitu 


Bacelor Sains (Bioperubatan)Bacelor Sains (Dietetik)Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan)Bacelor Sains (Pemakanan dan Kesihatan Komuniti)
Tapi, kat sini aku hanya nak fokus pada yang berhighllight tu saja ya. Kalau nak tahu tentang pengalaman kos lain, google je, ada beberapa blog bakal senior anda yang mantop mantop. Ok jap. Blank tetiba …

Pengalaman Asasi Sains Pertanian UPM

Assalamualaikum wbr. Entry kali ini, aku nak kongsikan pengalaman dan perkongsian sedikit sebanyak tentang apa itu Asasi Sains Pertanian yang ditawarkan oleh Universiti Putra Malaysia, Serdang bagi pelajar lepasan SPM. Tadi, secara tak sengaja menyempat jugaklah stalking a few blogs yang menceritakan pengalaman mereka sebagai ex-Asper. Banyak jugak pertanyaan yang tak terjawab, barangkali daripada bakal pelajar yang akan mendaftar.

Untuk makluman, aku merupakan ex-Asper Batch 8. Oh ya. Asper tu adalah singkatan bagi Asasi Sains Pertanian. Special! Jadi lepas ni, tak perlulah sebut panjang-panjang, cukup sebagai Asper.

Awalnya, aku sendiri pun tak tahu menahu pasal Asper ni. Tapi waktu aku Form 5, guru latih pidato, Puan Maslina Rejoh yang banyak share story tentang anak dia yang mendaftar sebagai pelajar Asper. Dan Asasi sains pertanian ni pun agak baru diperkenalkan. Satu-satunya asasi yang mengajar subjek pertanian di Malaysia tahu!

SUBJEK APA YANG PERLU DIAMBIL ?

Ok. Sebelum tu, kepada…

Biasiswa JPA (Program Ijazah Dalam Negara)

Bismillah.

Rasanya, rata-rata antara kita memang dah sedia maklum pasal biasiswa JPA ni. Nak mohon senang, tapi nak dapat tu, mashaAllah punyalah payah. Tapi once dah dapat, alhamdulillah dah tak perlu bimbang tentang bayaran yuran pengajian, duit poket dan sebagainya. Siyes, dapat kurangkan beban keluarga.

Ok. Sebelum kita proceed dengan permohonan, kena lah teliti dulu syarat kelayakan minimum kan. 


Dah habis baca?

Jadi macam mana?

Kalau result korang melepasi syarat minimum, jangan buang masa, terus je mohon. Cara permohonan pun senang je, semuanya atas talian. Log on http://esilav2.jpa.gov.my. (kena sentiasa peka dengan sebarang pengumuman oleh JPA)

Mungkin ramai yang tak tahu. Biasiswa JPA ni sebenarnya dibuka juga kepada pelajar yang sedang dalam pengajian, bukan untuk pelajar lepas ASASI, atau MATRIKULASI yang baru nak masuk universiti saja.

Syarat minimum ialah at least CGPA 3.3.

As usual, untuk student yang self-finance macam aku ni, memang sentiasa tercari-cari peluang untuk mendapa…