Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2015

Trained to be a Professional !

Bismillah. Tetiba tergerak hati nak kongsi bidang apa yang aku ambil sekarang ni, memandangkan ramai jugak yang bertanya. Ramai yang ingat aku tengah buat medik. Tapi, senanya tidak.

Ok, senanya aku penuntut Bacelor Sains Kesihatan (Persekitaran dan Pekerjaan) atau kalau omputeh diorang kata Bachelor of Science (Environmental and Occupational Health). Kat mana? Nanti kau tahu sekejap lagi.

Best ke tak best?

Sumpah best. Dan aku berani cakap, aku tak menyesal pilih bidang ni lepas aku habis asasi sains, juga di universiti yang sama. At first, aku letak Doctor of Medicine as my first choice. But then, aku mimpi apa entah, on the last day before the deadline, aku dengan penuh yakin letak bidang ni as my first choice.

Ada keje tak nanti?

Keje ni rezeki. Tak sepenuhnya bergantung pada bidang apa yang kau ambil kat universiti, sijil atau sebagainya. Tapi, setakat hari ni, memang bidang ni sangat demanding dan diperlukan dalam mana-mana industri terutamanya syarikat swasta.

Keje apa?

Bila be…

Dream Big !

Bismillah. Pehh.. lama aku tak menghapdet blog. Kadang bila ada masa lapang, lawat jugak blog orang lain, terasa nak menaip tapi malas yang amat. 

Alhamdulillah, sem 4 almost done! Terasa sekejap sangat masa berjalan. Sekarang minggu study week, so memasing pun sibuk menelaah buat preparation yang sepatutnya sebelum final exam next week.

Sem 4 ni sumpah sibuk! Mengah, penat giler. Banyak task dan assignments yang super duper padu tahap raksasa, lecturer kami bagi. BIasalah, sem ni kebanyakkannya memang kursus profesional berkaitan bidang yang tengah aku ambil sekarang ni. Memang penting untuk hadam dan faham setiap ceruk ilmu tu. Kalau tak nanti, time FYP, nak bekerja, terkapai-kapai tak tahu pebende.

Dream Big!!

Semua orang ada impian, ada matlamat yang nak dicapai dalam hidup. Tak terkecuali, aku. Kalau bab berangan ni, tak payah nak diajar, hari-hari pun aku berangan. Tengah makan, tengah mandi, tengah basuh baju, tengah melipat baju seluar, tengah sapu sampah, sume aku main taram mera…