Skip to main content

Bagaimana Hidup Diurus Allah?

Bagaimana Hidup Diurus Allah?
Redha dengan Allah. Redha dengan takdir bukanlah DI AKHIR!!!! Bukan setelah semua dilakukan akhirnya baru ingin redha dan menerima setelah segala usaha masih gagal. Ini bukan berserah. Ini mengalah.
Redha = Menerima kehendak Allah + Mengikut ketetapan yang ditetapkan Allah.
Redha atau menerima ini harusnya di awal. Redha dahulu apa jua yang telah dan sedang berlaku. Namun sesuatu yang belum berlaku, usahakan andai ia baik. Jauhkan andai ia tidak baik.
Apa yang telah berlaku, terima dan redha. Kemudian teruslah ikut ketetapan yang ditetapkan Allah.
Apabila saat ini sakit… redha. Kemudian ikut ketetapan yakni mencari cara untuk sembuh. Ke klinik, ke farmasi atau apa jua cara untuk sembuh.
Apabila tiada rezeki…. redha. Kemudian ikut ketetapan yakni harus mencari rezeki. Ada tanggungjawab untuk diuruskan dengan rezeki. Boleh jadi membayar hutang, memberi nafkah makan, minum, tempat tinggal, bersedekah, berzakat, haji dan sebagainya.
Apabila tiada ilmu….. redha. Kemudian ikut ketetapan yakni tiada ilmu itu menjadikan kita jahil. Lalu belajar… menuntut ilmu… berguru dan sebagainya.
Apabila ditimpa musibah….. redha. Kemudian ikut ketetapan Allah.
Apabila diberikan rezeki, dilimpahi nikmat… redha. Kemudian ikut ketetapan Allah yakni bersyukur, berterima kasih.
Namun dalam terus mengikut ketetapan Allah, teruskan menjaga kesedaran pada Allah. Tidak sesekali lepaskan Allah walau satu saat pun. Mohon terus pada Allah cara yang terbaik di sisiNya.
Nanti pasti sabar. Pasti Bersyukur. Pasti tenang. Pasti bahagia. Pasti terus dikurniakan semangat dan ilham dalam meneruskan hidup.
“Ya Allah, kami terima ya Allah. Kami redha ya Allah.”

Popular posts from this blog

Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan), UPM

Bismillilah. Assalamualaikum wbr. Apa khabar iman? Alamak, soklan maut. Rasa macam kena sepak an. Kali ini, aku nak share pulak tentang jurusan yang sedang aku ambil di peringkat pengajian ijazah. Sekarang ni, memang musim hot hot bebudak menggugel artikel blog yang berkaitan. Penaik semangat kata orang kan. Aku usha blog senior lain, ramai je yang post pasal bidang diorang, tapi untuk bidang aku, tak banyak blog yang share dan kurang pendedahan. 

Untuk pengetahuan, dekat Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM ni terdiri daripada pelajar Perubatan dan Sains Kesihatan. Bagi pelajar Sains Kesihatan terpecah kepada beberapa bidang iaitu 


Bacelor Sains (Bioperubatan)Bacelor Sains (Dietetik)Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan)Bacelor Sains (Pemakanan dan Kesihatan Komuniti)
Tapi, kat sini aku hanya nak fokus pada yang berhighllight tu saja ya. Kalau nak tahu tentang pengalaman kos lain, google je, ada beberapa blog bakal senior anda yang mantop mantop. Ok jap. Blank tetiba …

Pengalaman Asasi Sains Pertanian UPM

Assalamualaikum wbr. Entry kali ini, aku nak kongsikan pengalaman dan perkongsian sedikit sebanyak tentang apa itu Asasi Sains Pertanian yang ditawarkan oleh Universiti Putra Malaysia, Serdang bagi pelajar lepasan SPM. Tadi, secara tak sengaja menyempat jugaklah stalking a few blogs yang menceritakan pengalaman mereka sebagai ex-Asper. Banyak jugak pertanyaan yang tak terjawab, barangkali daripada bakal pelajar yang akan mendaftar.

Untuk makluman, aku merupakan ex-Asper Batch 8. Oh ya. Asper tu adalah singkatan bagi Asasi Sains Pertanian. Special! Jadi lepas ni, tak perlulah sebut panjang-panjang, cukup sebagai Asper.

Awalnya, aku sendiri pun tak tahu menahu pasal Asper ni. Tapi waktu aku Form 5, guru latih pidato, Puan Maslina Rejoh yang banyak share story tentang anak dia yang mendaftar sebagai pelajar Asper. Dan Asasi sains pertanian ni pun agak baru diperkenalkan. Satu-satunya asasi yang mengajar subjek pertanian di Malaysia tahu!

SUBJEK APA YANG PERLU DIAMBIL ?

Ok. Sebelum tu, kepada…

Biasiswa JPA (Program Ijazah Dalam Negara)

Bismillah.

Rasanya, rata-rata antara kita memang dah sedia maklum pasal biasiswa JPA ni. Nak mohon senang, tapi nak dapat tu, mashaAllah punyalah payah. Tapi once dah dapat, alhamdulillah dah tak perlu bimbang tentang bayaran yuran pengajian, duit poket dan sebagainya. Siyes, dapat kurangkan beban keluarga.

Ok. Sebelum kita proceed dengan permohonan, kena lah teliti dulu syarat kelayakan minimum kan. 


Dah habis baca?

Jadi macam mana?

Kalau result korang melepasi syarat minimum, jangan buang masa, terus je mohon. Cara permohonan pun senang je, semuanya atas talian. Log on http://esilav2.jpa.gov.my. (kena sentiasa peka dengan sebarang pengumuman oleh JPA)

Mungkin ramai yang tak tahu. Biasiswa JPA ni sebenarnya dibuka juga kepada pelajar yang sedang dalam pengajian, bukan untuk pelajar lepas ASASI, atau MATRIKULASI yang baru nak masuk universiti saja.

Syarat minimum ialah at least CGPA 3.3.

As usual, untuk student yang self-finance macam aku ni, memang sentiasa tercari-cari peluang untuk mendapa…