Skip to main content

"Rindu Setengah Mati"

ASSALAMUALAIKUM

Baca tajuk kat atas tu, teringat pulak ragu Rindu Setengah Mati by D'Masiv.   Untuk pengetahuan, kami masih dalam tempoh bercuti. Yeahh ... 

Alhamdulillah, dah 2 bulan bercuti, dan insha Allah, cuti kami masih berbaki lagi 2 bulan. Mohon jangan jeles. Heaven ok, dapat cuti panjang, setahun bertapa kat kampus, bergelumang dengan segala macam formula, tutorial, assignments, presentation. Huh, bila ingat balik memang super duper penat woi. 
Feeling obersea..

Oh ya, ramai tanya, "Kau study mana weh sebenarnya?", "Belajar mana?" ... blergh. Penat juga nak menjawab. So, aku jawab kat sinilah ya. Aku adalah penuntut Universiti Putra Malaysia, Serdang salah sebuah universiti penyelidikan di negara kita ni. Proud. heh


Kamilah duta Foundation in Agricultural Science, UPM 2012/13
Tipu. 
Macam yang aku cakap tadi, dah 2 bulan cuti. The G8 members pun rasanya semua dah mabuk bayang, rindu antara satu sama lain. Iyalah, sebelum ni, memang kami kamcing, susah senang sesama. Gelak ketawa sesama. Kongsi berita sedih sesama. Terutama sekali boys di group 8. Rindu nak lepaking dengan korang. Jenjalan riang di Mid Valley, The Mines, melantak Char Kue Teow kat downtown. Best.

Terasa nikmat jenjalan di hujung minggu setelah menempuh hari-hari kuliah yang menyesakkan selama seminggu. Dan, kinda pleasure untuk golek-golek sesama sambil menonton movie bila kelapangan. Indahnya ukhuwah kat situ. 



Posing 'gila-gila' waktu dinner. De' Gwiyomi . haha

Comments

Dr Kidin ??? what a surprise la...sy pun baru abis exam biostatistic dgn Dr Kidin sem ni :)
Ameer Faris said…
ouh, sekampus kita rupanya.. eheh ^^
CH said…
yang mana satu rupa tuan tanah ?

Popular posts from this blog

Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan), UPM

Bismillilah. Assalamualaikum wbr. Apa khabar iman? Alamak, soklan maut. Rasa macam kena sepak an. Kali ini, aku nak share pulak tentang jurusan yang sedang aku ambil di peringkat pengajian ijazah. Sekarang ni, memang musim hot hot bebudak menggugel artikel blog yang berkaitan. Penaik semangat kata orang kan. Aku usha blog senior lain, ramai je yang post pasal bidang diorang, tapi untuk bidang aku, tak banyak blog yang share dan kurang pendedahan. 

Untuk pengetahuan, dekat Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM ni terdiri daripada pelajar Perubatan dan Sains Kesihatan. Bagi pelajar Sains Kesihatan terpecah kepada beberapa bidang iaitu 


Bacelor Sains (Bioperubatan)Bacelor Sains (Dietetik)Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan)Bacelor Sains (Pemakanan dan Kesihatan Komuniti)
Tapi, kat sini aku hanya nak fokus pada yang berhighllight tu saja ya. Kalau nak tahu tentang pengalaman kos lain, google je, ada beberapa blog bakal senior anda yang mantop mantop. Ok jap. Blank tetiba …

Pengalaman Asasi Sains Pertanian UPM

Assalamualaikum wbr. Entry kali ini, aku nak kongsikan pengalaman dan perkongsian sedikit sebanyak tentang apa itu Asasi Sains Pertanian yang ditawarkan oleh Universiti Putra Malaysia, Serdang bagi pelajar lepasan SPM. Tadi, secara tak sengaja menyempat jugaklah stalking a few blogs yang menceritakan pengalaman mereka sebagai ex-Asper. Banyak jugak pertanyaan yang tak terjawab, barangkali daripada bakal pelajar yang akan mendaftar.

Untuk makluman, aku merupakan ex-Asper Batch 8. Oh ya. Asper tu adalah singkatan bagi Asasi Sains Pertanian. Special! Jadi lepas ni, tak perlulah sebut panjang-panjang, cukup sebagai Asper.

Awalnya, aku sendiri pun tak tahu menahu pasal Asper ni. Tapi waktu aku Form 5, guru latih pidato, Puan Maslina Rejoh yang banyak share story tentang anak dia yang mendaftar sebagai pelajar Asper. Dan Asasi sains pertanian ni pun agak baru diperkenalkan. Satu-satunya asasi yang mengajar subjek pertanian di Malaysia tahu!

SUBJEK APA YANG PERLU DIAMBIL ?

Ok. Sebelum tu, kepada…

Biasiswa JPA (Program Ijazah Dalam Negara)

Bismillah.

Rasanya, rata-rata antara kita memang dah sedia maklum pasal biasiswa JPA ni. Nak mohon senang, tapi nak dapat tu, mashaAllah punyalah payah. Tapi once dah dapat, alhamdulillah dah tak perlu bimbang tentang bayaran yuran pengajian, duit poket dan sebagainya. Siyes, dapat kurangkan beban keluarga.

Ok. Sebelum kita proceed dengan permohonan, kena lah teliti dulu syarat kelayakan minimum kan. 


Dah habis baca?

Jadi macam mana?

Kalau result korang melepasi syarat minimum, jangan buang masa, terus je mohon. Cara permohonan pun senang je, semuanya atas talian. Log on http://esilav2.jpa.gov.my. (kena sentiasa peka dengan sebarang pengumuman oleh JPA)

Mungkin ramai yang tak tahu. Biasiswa JPA ni sebenarnya dibuka juga kepada pelajar yang sedang dalam pengajian, bukan untuk pelajar lepas ASASI, atau MATRIKULASI yang baru nak masuk universiti saja.

Syarat minimum ialah at least CGPA 3.3.

As usual, untuk student yang self-finance macam aku ni, memang sentiasa tercari-cari peluang untuk mendapa…