Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

Dapur Jamie Oliver !??

Beria Nak Raya
Assalamualaikum. Pejam celik, macam tak percaya woo minggu depan dah raya. Kita dah masuk ke fasa akhir Ramadhan, iaitu 10 malam terakhir! So, macam mana marathon memburu Lailatul Qadar? Senyap.
Memandangkan minggu depan dah raya, maka beria lah stesen radio memutarkan lagu lagu raya pebret. Iklan emas raya, baju raya, perabot raya, segalanya pasal raya, semua dah keluar. Solat terawikh pun sekarang ni dah tak khusyuk, bebudak sibuk bakar mercun. Terasa macam solat di Gaza. Ceh. Sampai tok imam pun sounds parents supaya kawal anak anak diorang. Isk. Meriah sungguh. Harap aku tak lemas dalam semangat nak raya tu. Sedih nak tinggalkan Ramadhan. Nanges.
Bujang Masuk Dapor
Aku percaya dengan statement ni; Nak tambah macho, kenalah masuk dapor. Jadi berbekalkan semangat inilah, aku gigih tolong ibu buat biskut raya. Akceli, duduk dapur ni penat erk. Padanlah, kebanyakkan perempuan bergelar ibu nih, penyabar orangnya. Seriyes.
Bila satu loyang dah penuh dengan kuih raya, tersedia …

USS, Singapore Trip - Part 2

Universal Studios Singapore!

Hari ni aku terlebih rajin nak menghapdate blog. Disebabkan masih dalam tempoh bercuti, jadi kurang idea nak tulis apa kat sini. Dapat idea untuk share kenangan aku dan kengkawan di USS, Singapore. Ini adalah sambungan daripada Part 1.

Daripada gambar-gambar tu tersimpan je kat lappy, baik upload kat sini. 
Percutian ni pada bulan Mei lepas. This time, aku cuma nak share antara gambar gambar favourite. Selamat mencuci mata. 





Sepanjang berada kat sini, terasa macam kanak kanak ribenna. Masing-masing tayang muka teruja. Semua benda dirasakan sangat menarik. Jalan sikit, pastu berhenti, snap snap picture. Reka bentuk bangunan, lanskap, semuanya indah belaka. Terasa macam dekat fantasi. Tipu. Terasa macam dalam kartun Sesame Street tu haa. Aiwah.

Tengah-tengah jalan, terasa sekejap je masa. Dah masuk waktu Zuhur. Kat USS ni jangan risau la, tempat solat disediakan. Walaupun kecil, tapi inshaAllah agak moden dan selesa.


Kalau nak datang sini, plan la budget. Jangan t…

USS Singapore Trip - Part 1

Bercuti di Singapore!Yup, ini percutian pertama bersama kawan-kawan sekuliah yang lain setelah tamat asasi. Memang kami dah lama rancang sejak awal sem 3 yang lepas untuk bercuti ke sini. Alhamdulillah, segala yang dirancang berjalan dengan baik.
Tujuan asal nak bercuti ke Singapure pastinya nak eratkan bonding antara kami, dah macam adik-beradik dah. selain nak menghabiskan duit kan. Berharap supaya nanti sebelum kitaorang membawa haluan masing-masing ke peringkat ijazah, ada jugak lah kenangan manis yang akan dikenang dan diingat sentiasa. aiwah
Ini kali pertama aku menjejakkan kaki ke USS, Singapore dan ternyata memang berbaloi la perbelanjaan ke situ. Sangan teruja dan menyeronokkan! aku macam kanak-kanak ribenna k kat situ, mata melilau ja, kagum la sangat. Memang rehatkan minda habis-habisan lah. Maklumlah, dah dekat setahun kami berhempas pulas bergelumang dengan assignments, soalan tutorial yang banyak gilos, peperiksaan yang berminggu-minggu, tibalah masa untuk rehatkan minda, …

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan 1434H

ASSALAMUALAIKUM

Pejam celik, pejam celik sekejap je masa berlalu. Tinggal sehari saja lagi inshaAllah kita akan berpuasa di bulan Ramadhan al-Mubarak bagi tahun ini iaitu tahun 2013 bersamaan dengan 1434H. Alhamdulillah wa syukrillah.

Alangkah beruntungnya kita sekiranya diberi kesempatan untuk berpuasa penuh dan melipatgandakan amalan di bulan Ramadhan ini. Bulan yang bukan biasa-biasa, tapi luar biasa! Bulan yang femes sebagai bulan maghfirah (pengampunan), bulan penuh barakah, dan setiap amalan kita akan dilipat gandakan pahala dan ganjarannya oleh Allah, dan paling 'meletops' hanya bulan ini sahaja terdapat satu malam, yang sangat special iaitu Malam Lailatul Qadr.
Throwback Ramadhan 1433H!
Sangat teruja nak menyambut bulan puasa bersama keluarga pada tahun ni. Tahun lepas, dalam tempoh asasi, first day Ramadhan, rasa sayu hati je, sebab berjauhan dengan family. Terasa lain benar suasanya meraikan Ramadhan tanpa keluarga disisi. Tak berapa kisah sangat bab makan sahur atau ber…

Seeking His Love

In this dunya, when we seek the love of any person, it tends to be a journey full of effort. We have to get to know the person – what are her likes and dislikes? What is his personality like? What do we have in common? What does she want for me? How does he feel about me? We strive to learn these facts and act accordingly, out of love, be it consciously or not. What about Allah, subhanahu wa ta’ala? The Lord of the worlds? Our Creator? Is He not worthy of our love? Is He not worthy of us striving for His love? Of us learning what His likes and dislikes are? And of us acting accordingly? Yes. Of course He is. But the question comes down to: How do I learn what He loves so I can do it? How do I get to know Him? In a hadith qudsi, Allah ta’ala says, “My slave does not draw closer to Me with anything more beloved to Me than the things I have made obligatory on him. And my slave continues to draw closer with optional extra acts until I love him. And when I love him, I am his hearing with whic…

"Rindu Setengah Mati"

ASSALAMUALAIKUM

Baca tajuk kat atas tu, teringat pulak ragu Rindu Setengah Mati by D'Masiv.   Untuk pengetahuan, kami masih dalam tempoh bercuti. Yeahh ... 

Alhamdulillah, dah 2 bulan bercuti, dan insha Allah, cuti kami masih berbaki lagi 2 bulan. Mohon jangan jeles. Heaven ok, dapat cuti panjang, setahun bertapa kat kampus, bergelumang dengan segala macam formula, tutorial, assignments, presentation. Huh, bila ingat balik memang super duper penat woi. 

Oh ya, ramai tanya, "Kau study mana weh sebenarnya?", "Belajar mana?" ... blergh. Penat juga nak menjawab. So, aku jawab kat sinilah ya. Aku adalah penuntut Universiti Putra Malaysia, Serdang salah sebuah universiti penyelidikan di negara kita ni. Proud. heh


Macam yang aku cakap tadi, dah 2 bulan cuti. The G8 members pun rasanya semua dah mabuk bayang, rindu antara satu sama lain. Iyalah, sebelum ni, memang kami kamcing, susah senang sesama. Gelak ketawa sesama. Kongsi berita sedih sesama. Terutama sekali boys di gr…