Skip to main content

Semua Yang Tutup Aurat Masuk Syurga Ke?

Assalamualaikum wbr. Sebelum ini saya terbaca soal jawab antara wanita bertudung dengan yang tidak bertudung dalam bentuk teks. Kali ini ada orang kreatif telah mengubah soal jawab itu menjadi sebuah perbincangan hangat menerusi Facebook. Tertarik dengan jawapan dan cara penyampaian yang diberikan, saya postkan kembali soal jawab tersebut di blog ini.









Comments

Encik Fikhri said…
ni memang direct dari conversation sebenar ke yang dah diedit?

tapi cara jawapan muslimah tu sangat menampakkan yang die sangat tenang menjawab.tak macam yang sorang lagi tu macam nak cari salah orang je.lepas ni boleh la guna cara yang hikmah cam ni untuk jawab kat orang2 yang ambil isu aurat ni sambilewa je..thnx sharing
Muttallif said…
Aduiii...ini memang cara menjawab manusia yang sangat tinggi ilmunya.

Pengajaran yang sgt baik
Camy Alya said…
orang yang tutup aurat tak semestinya akan masuk syurga.

tapi orang yang tak tutup aurat confirm masuk neraka ^^
Shiema Sufian said…
Wuaaaaa, bagusnyaaaa :D macam ni lah nak berdakwah, berdakwah dengan sabar :D
MuaR said…
nampak jelas mana yg mmpunyai ilmu ,mna yg tidak ..subhanallah :)
Ameer Faris said…
@Encik Fikhri rasanya di edit supaya lebih jelas kefahaman utk pembaca dan dokumentasi juga menarik dan terbaik.. :)
Ameer Faris said…
@Muttallif alhamdulillah memang terbai penjelasannya..sempoi dan straight to the point.
Ameer Faris said…
@Camy Alya yes, absolutely.. sama-sama mencari pelajaran.. :)
Ameer Faris said…
@Shiema Sufiansifat sabar memang perlu ada kepada seorang daie.. :)
Ameer Faris said…
@MuaR benar, subhanAllah..
Ameer Faris said…
@cik najihah mana yang kasar? hehe rasanya yang menjawab tu memang penuh hikmah dan kesabaran. Kalau yg seorang lagi tu agak kasar. :)
Solihin Zubir said…
soal jawab tu asalnya entry 13 Alasan Tipikal kat blog aku tu..

kakifacebook.com ambil idea n create mcm ni.. kreatif! LIKE!
Ameer Faris said…
@Solihin Zubir wah hebat ! gempak habis .. tahniah bro Solihin ! :)
Assalamualaikum

apa2pun stiap kali baca conversation ini membuatkan saya terpukul! inilah cara berdakwah yg betul. sabar! ;D
Romeo Laut said…
cakap macam mana pun dekat wanita macam ini, peratusan untuk dia sedar, 0.82% je. aku sendiri dah rasa.
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...
kunjungan.

salam kenal smga sukses selalu..
syafiqah said…
allahuakbar....Allah telah menganugerahkan kebijaksanaan kepada muslimah itu dalam tutur bicaranya....semoga dia mampu menarik mereka yg tergelincir ke landasan Islam..
Ameer Faris said…
@Romeo Lauthaha belum cuba belum tau..
Ameer Faris said…
@Outbound di malangsalam kenal..ukhuwah fillah.. :)
Ameer Faris said…
@syafiqahmoga dapat ibrah dari dialog ni.. :D

Popular posts from this blog

Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan), UPM

Bismillilah. Assalamualaikum wbr. Apa khabar iman? Alamak, soklan maut. Rasa macam kena sepak an. Kali ini, aku nak share pulak tentang jurusan yang sedang aku ambil di peringkat pengajian ijazah. Sekarang ni, memang musim hot hot bebudak menggugel artikel blog yang berkaitan. Penaik semangat kata orang kan. Aku usha blog senior lain, ramai je yang post pasal bidang diorang, tapi untuk bidang aku, tak banyak blog yang share dan kurang pendedahan. 

Untuk pengetahuan, dekat Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM ni terdiri daripada pelajar Perubatan dan Sains Kesihatan. Bagi pelajar Sains Kesihatan terpecah kepada beberapa bidang iaitu 


Bacelor Sains (Bioperubatan)Bacelor Sains (Dietetik)Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan)Bacelor Sains (Pemakanan dan Kesihatan Komuniti)
Tapi, kat sini aku hanya nak fokus pada yang berhighllight tu saja ya. Kalau nak tahu tentang pengalaman kos lain, google je, ada beberapa blog bakal senior anda yang mantop mantop. Ok jap. Blank tetiba …

Pengalaman Asasi Sains Pertanian UPM

Assalamualaikum wbr. Entry kali ini, aku nak kongsikan pengalaman dan perkongsian sedikit sebanyak tentang apa itu Asasi Sains Pertanian yang ditawarkan oleh Universiti Putra Malaysia, Serdang bagi pelajar lepasan SPM. Tadi, secara tak sengaja menyempat jugaklah stalking a few blogs yang menceritakan pengalaman mereka sebagai ex-Asper. Banyak jugak pertanyaan yang tak terjawab, barangkali daripada bakal pelajar yang akan mendaftar.

Untuk makluman, aku merupakan ex-Asper Batch 8. Oh ya. Asper tu adalah singkatan bagi Asasi Sains Pertanian. Special! Jadi lepas ni, tak perlulah sebut panjang-panjang, cukup sebagai Asper.

Awalnya, aku sendiri pun tak tahu menahu pasal Asper ni. Tapi waktu aku Form 5, guru latih pidato, Puan Maslina Rejoh yang banyak share story tentang anak dia yang mendaftar sebagai pelajar Asper. Dan Asasi sains pertanian ni pun agak baru diperkenalkan. Satu-satunya asasi yang mengajar subjek pertanian di Malaysia tahu!

SUBJEK APA YANG PERLU DIAMBIL ?

Ok. Sebelum tu, kepada…

Biasiswa JPA (Program Ijazah Dalam Negara)

Bismillah.

Rasanya, rata-rata antara kita memang dah sedia maklum pasal biasiswa JPA ni. Nak mohon senang, tapi nak dapat tu, mashaAllah punyalah payah. Tapi once dah dapat, alhamdulillah dah tak perlu bimbang tentang bayaran yuran pengajian, duit poket dan sebagainya. Siyes, dapat kurangkan beban keluarga.

Ok. Sebelum kita proceed dengan permohonan, kena lah teliti dulu syarat kelayakan minimum kan. 


Dah habis baca?

Jadi macam mana?

Kalau result korang melepasi syarat minimum, jangan buang masa, terus je mohon. Cara permohonan pun senang je, semuanya atas talian. Log on http://esilav2.jpa.gov.my. (kena sentiasa peka dengan sebarang pengumuman oleh JPA)

Mungkin ramai yang tak tahu. Biasiswa JPA ni sebenarnya dibuka juga kepada pelajar yang sedang dalam pengajian, bukan untuk pelajar lepas ASASI, atau MATRIKULASI yang baru nak masuk universiti saja.

Syarat minimum ialah at least CGPA 3.3.

As usual, untuk student yang self-finance macam aku ni, memang sentiasa tercari-cari peluang untuk mendapa…