Skip to main content

Communication Manners In Islam


Good manners, insyallah, start with good speech. So in this article, we at OSM will share you on few basic communication manners Muslims should practice according to the Quran and hadith! :D
1. In today’s modern society, talking/speech is not the only method of communication. There are also such others such as phones, chats (YM, MSN), social networks (Facebook), forums and so much more! So therefore, as Muslims, we must always be careful when it comes to communication! In Islam, Muslims are thought with appropriate communication manners; hence, we should always remember that every word he/she says is accounted for. Which means, everything you utter/type might get you sinned or rewarded!
Related verse from the Quran: show
2. Be truthful in your speech and refrain from lying and falsified news! Remember, there is NO such thing as a “white lie”, so try your best not to come up with small lies! Truthful words are always the best and insyallah, they are able to save you from unwanted or unnecessary fitnah or matters! And plus, truthful words lead truthful Muslims to Paradise! :)
Related hadith: show
3. ALL Muslims, take extra note on this! Gossipping, backbiting and slander are serious issues for they cause harm to other people and parties, and may lead to many negative things (disputes, hatred, etc). These are basically spreading talk among people to make them hate and to speak bad things about one another.
Definition:
- Gossipping: Spreading true or false rumours or talks about certain person or people
- Backbiting: To say about someone, in his absence which he dislikes, even though what was said might actually be true
- Slander: To spread talks about someone which are not true
Related verse from the Quran: show
Related hadith: show
4. Wouldn’t it be weird if you witness a fellow Muslim shouting or laughing aloud in your presence? Of course it would be weird! As Muslims, we must always keep our “cool” and keep our manners at par. In fact, speaking loudly, yelling or shouting are NOT qualities of a Muslim! So shh, behave! ;)
From the Quran, Luqman advices his son: show
5. Cursing, or using foul language are sadly, the trend in today’s modern society; even little kids have started to pick up these immoral language! But that is not an excuse for us Muslims to follow this unhealthy trend, right? In fact, whichever foul language you utter, will go back to you. So say NO to lewdness, foul language & cursing! Yosh!
Related hadiths: show

CREDIT TO:http://www.owhsomuslim.com/osm/ 

Comments

Popular posts from this blog

Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan), UPM

Bismillilah. Assalamualaikum wbr. Apa khabar iman? Alamak, soklan maut. Rasa macam kena sepak an. Kali ini, aku nak share pulak tentang jurusan yang sedang aku ambil di peringkat pengajian ijazah. Sekarang ni, memang musim hot hot bebudak menggugel artikel blog yang berkaitan. Penaik semangat kata orang kan. Aku usha blog senior lain, ramai je yang post pasal bidang diorang, tapi untuk bidang aku, tak banyak blog yang share dan kurang pendedahan. 

Untuk pengetahuan, dekat Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan UPM ni terdiri daripada pelajar Perubatan dan Sains Kesihatan. Bagi pelajar Sains Kesihatan terpecah kepada beberapa bidang iaitu 


Bacelor Sains (Bioperubatan)Bacelor Sains (Dietetik)Bacelor Sains (Kesihatan Persekitaran dan Pekerjaan)Bacelor Sains (Pemakanan dan Kesihatan Komuniti)
Tapi, kat sini aku hanya nak fokus pada yang berhighllight tu saja ya. Kalau nak tahu tentang pengalaman kos lain, google je, ada beberapa blog bakal senior anda yang mantop mantop. Ok jap. Blank tetiba …

Pengalaman Asasi Sains Pertanian UPM

Assalamualaikum wbr. Entry kali ini, aku nak kongsikan pengalaman dan perkongsian sedikit sebanyak tentang apa itu Asasi Sains Pertanian yang ditawarkan oleh Universiti Putra Malaysia, Serdang bagi pelajar lepasan SPM. Tadi, secara tak sengaja menyempat jugaklah stalking a few blogs yang menceritakan pengalaman mereka sebagai ex-Asper. Banyak jugak pertanyaan yang tak terjawab, barangkali daripada bakal pelajar yang akan mendaftar.

Untuk makluman, aku merupakan ex-Asper Batch 8. Oh ya. Asper tu adalah singkatan bagi Asasi Sains Pertanian. Special! Jadi lepas ni, tak perlulah sebut panjang-panjang, cukup sebagai Asper.

Awalnya, aku sendiri pun tak tahu menahu pasal Asper ni. Tapi waktu aku Form 5, guru latih pidato, Puan Maslina Rejoh yang banyak share story tentang anak dia yang mendaftar sebagai pelajar Asper. Dan Asasi sains pertanian ni pun agak baru diperkenalkan. Satu-satunya asasi yang mengajar subjek pertanian di Malaysia tahu!

SUBJEK APA YANG PERLU DIAMBIL ?

Ok. Sebelum tu, kepada…

Biasiswa JPA (Program Ijazah Dalam Negara)

Bismillah.

Rasanya, rata-rata antara kita memang dah sedia maklum pasal biasiswa JPA ni. Nak mohon senang, tapi nak dapat tu, mashaAllah punyalah payah. Tapi once dah dapat, alhamdulillah dah tak perlu bimbang tentang bayaran yuran pengajian, duit poket dan sebagainya. Siyes, dapat kurangkan beban keluarga.

Ok. Sebelum kita proceed dengan permohonan, kena lah teliti dulu syarat kelayakan minimum kan. 


Dah habis baca?

Jadi macam mana?

Kalau result korang melepasi syarat minimum, jangan buang masa, terus je mohon. Cara permohonan pun senang je, semuanya atas talian. Log on http://esilav2.jpa.gov.my. (kena sentiasa peka dengan sebarang pengumuman oleh JPA)

Mungkin ramai yang tak tahu. Biasiswa JPA ni sebenarnya dibuka juga kepada pelajar yang sedang dalam pengajian, bukan untuk pelajar lepas ASASI, atau MATRIKULASI yang baru nak masuk universiti saja.

Syarat minimum ialah at least CGPA 3.3.

As usual, untuk student yang self-finance macam aku ni, memang sentiasa tercari-cari peluang untuk mendapa…